Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak udržovat dřevěný zahradní nábytek?

Údržba dřevěného zahradního nábytku: rady pro krásný vzhled a dlouhou životnost

Dřevěný zahradní nábytek přidává do našich venkovních prostorů příjemný přirozený vzhled a pohodlí. Abychom zajistili, že náš zahradní nábytek zůstane odolný, krásný a funkční, je nezbytné věnovat mu pravidelnou údržbu. V tomto článku se podíváme na nejlepší postupy pro péči o nábytek z měkkého a tvrdého dřeva.

Nábytek z měkkého dřeva (např. borovice):

Měkké dřevo, jako je borovice, je běžným materiálem pro zahradní nábytek. I když může být méně odolné v porovnání s tvrdými dřevy, s náležitou péčí můžeme prodloužit jeho životnost a zachovat estetický vzhled. Pravidelné čištění je klíčové- odstraňte prach a nečistoty měkkým hadříkem nebo houbou.

Abychom minimalizovali riziko plísní a hniloby, doporučuje se pravidelně nábytek impregnovat. Kvalitní impregnační prostředky proniknou do struktury dřeva, chráníce ho před vlhkostí a škodlivými účinky UV záření. Dbejte na to, aby impregnace obsahovala i ochranu proti hmyzu, který může měkké dřevo poškodit.

Při umístění nábytku na trávník nebo půdu, zvažte použití podložky pod nohy. Tím zajistíte, že dřevo nebude přímo v kontaktu s vlhkostí.

Nábytek z tvrdého dřeva (např. teak):

Tvrdé dřevo, jako je teak, je známé svou přirozenou odolností vůči povětrnostním vlivům. Nicméně, i tvrdé dřevo vyžaduje určitou péči, aby zůstalo v optimálním stavu. Nejprve, pravidelně čistěte prach a nečistoty, abyste zabránili poškrábání povrchu.

Teakový nábytek je obvykle ošetřen olejem, který chrání dřevo před UV zářením a vlhkostí. Pro udržení tohoto ochranného efektu, doporučuje se pravidelně aplikovat teakový olej. Aplikujte jej na suchý nábytek, ideálně v teplém počasí.

Aby se minimalizovalo riziko vytvoření skvrn, zabraňte umísťování horkých předmětů přímo na nábytek, a raději používejte podložky nebo tácky. Dřevo může přirozeně změnit barvu na stříbrně šedou patinu s časem, což mnoho lidí oceňuje, ale pokud preferujete původní teakový odstín, pak ho můžete dosáhnout pravidelným impregnováním teakovým olejem, případně speciálním přípravkem (např. teak protector). Teakovým olejem je třeba nábytek ošetřovat jednou až dvakrát za sezónu, při použití přípravku teak protector stačí nábytek ošetřit jednou ročně (ideálně na začátku sezóny).

Článek připravený ve spolupráci s eshopem my-hobby, který se zabývá prodejem dřevěného zahradního nábytku.