Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 12. 2023

Čím ošetřovat teakový zahradní nábytek?

Čím ošetřovat teakový zahradní nábytek pro co nejdelší životnost

Teakový zahradní nábytek je oblíbený pro svou odolnost vůči povětrnostním vlivům a přírodní krásu. Aby tento odolný dřevěný nábytek zůstal v optimálním stavu, je nezbytná pravidelná údržba, která udrží jeho vzhled jako nový a prodlouží jeho životnost. A jaká je vlastně životnost teakového zahradního nábytku- více se dozvíte v článku na webu regionplzen.cz

Zde jsou některé rady týkající se ošetřování teakového zahradního nábytku s důrazem na používání teakového oleje a speciálních přípravků.

Teakový olej pro vzhled jako nový

Teakový olej je jednou z nejpopulárnějších možností pro ošetřování teakového zahradního nábytku. Tento olej nejenže prohlubuje přirozenou barvu teaku, ale také poskytuje ochranu proti UV záření a vlhkosti. Před aplikací teakového oleje ujistěte se, že povrch nábytku je čistý a suchý.

Aplikujte olej pomocí houbičky nebo malého kartáčku, postupujte v souladu s vlákny dřeva. Následně nechte olej působit a vsáknout do dřeva. Po několika hodinách odstraňte přebytečný olej suchým hadříkem. Pravidelná aplikace teakového oleje pomáhá udržet nábytek v kondici a prodlužuje jeho životnost.

Speciální přípravky jako Teak protector

Kromě teakového oleje jsou k dispozici i speciální přípravky navržené specificky pro teakové dřevo. Teak Protector je jeden z takových produktů, který nabízí ochranu před skvrnami, UV zářením a povětrnostními vlivy. Tento typ přípravku je obvykle snadno aplikovatelný – nanáší se rovněž štětcem nebo houbičkou a nechá se působit. Po aplikaci bývá vhodné nechat nábytek vyschnout.

Přípravky jako Teak Protector mají za úkol chránit teakový nábytek a zároveň zachovat jeho přirozený vzhled. Výhodou přípravků typu Teak Protector a jemu podobných je především fakt, že je není nutné je aplikovat tak často jako teakový olej (mají totiž tužší strukturu a ze dřeva se odpařují podstatně pomaleji).

Ochrana před povětrnostními vlivy

Kromě používání teakového oleje a speciálních přípravků je také důležité chránit teakový nábytek před přímým vystavením drsným povětrnostním podmínkám. Pokud je to možné, umístěte nábytek do stínu nebo použijte vhodné ochranné přístřešky během období, kdy není používán. To pomůže minimalizovat vystavení nábytku extrémnímu slunečnímu záření, dešti a sněhu.

Nechcete se o nábytek z teakového dřeva pravidelně starat? Zajímavou alternativou může být umělý ratan, který věrně imituje přírodní vzhled, ale přitom nevyžaduje prakticky žádnou údržbu- více o tomto materiálu si můžete přečíst v článku nábytek z umělého ratanu jako moderní zahradní posezení.